BLACK(OUT) FRIDAY

Sa nu credeti ca sunt un fel de Scrooge de Black Friday. De trei saptamani, traiesc intr-o perpetua Vinere Neagra, bombardata de mesaje si reduceri. Fiecare a inteles si a aplicat conceptul in orice vineri din Noiembrie. Am fost dezorientata. Stiam cateva branduri care respecta totusi faptul ca Black Friday este in ultima vineri din Noiembrie. Cateva au confirmat, altele nu au avut rabdare iar unele au avut un fel de Black November.

Revelatia acestui articol a venit cand cautam un produs de beauty. Nu ca sa il cumpar ci ca sa aflu mai multe informatii despre el. Si website-ul era inchis. In semn de protest, cei de la Deciem au inchis website-ul si magazinele astazi. Pentru ca nu simt (sau nu vor) sa faca parte din asta. Nu s-au dat la o parte de tot, au acordat reduceri de 23% la toate produsele, pe durata lunii Noiembrie. Promoveaza conceptul de slow shopping.

“We strongly believe that skincare decisions should be based on education rather than impulse and we want to give our audience the time for research, reflection, and consideration.”

Si atunci m-a izbit. Cum se cheama ce incerc eu sa fac de doi ani de zile? Sau intai sa va explic ce incerc sa fac. Incerc sa cumpar haine de calitate, din materiale naturale, produse local, produse de mestesugari sau designeri romani sau a caror productie au impact in comunitati. Da, unele dintre ele sunt mai scumpe chiar daca nu sunt de designer dar respecta niste criterii.

In zona de produse de beauty si cosmetice stau bine. Pentru ca nu cumpar mult, nu am 10 rujuri si 15 fonduri de ten si nici nu imi doresc. Deja 4 fonduri de ten in dulap inseamna ca am sarit calul.

Si cu toate acestea tot cheltuiesc multi bani pe prostii. Ce pot sa fac? Ma gandesc, de ce trebuie sa cumparam 10 tricouri pe care le aruncam in doi ani cand putem cumpara maxim trei tricouri care sa ne tina cel putin 4-5 ani. Bugetul consumat ar fi la fel dar ganditi-va cate resurse economisti daca cumparati mai putin. Pardon, eu am facut treaba asta de doua-trei ori, cand m-a luat valul dar altfel nu pot sa spun ca sunt inebunita dupa maldare de haine aruncate in mijlocul magazinului, pe care scrie REDUCERE.

Am reusit sa ma setez la anumite branduri, a caror perioada de reducere o cunosc foarte bine si in funtie de care imi organizez perioadele de shopping si stabilesc bugetul. Astfel, pot sa gestionez bugetul, sa planific si alte lucruri in afara de shopping.

Ok, am un baietel. Ne place Lego. Aici intervine necunoscutul. Planificarea cumparaturilor pentru el a fost mai dificila. Pentru ca hainele si incaltamintea trebuie schimbate o data la trei luni, fiind in crestere. Insa profit de reducerile din anumite magazine si cumpar cu un sezon inainte ceea ce stiu ca voi avea nevoie. Tot la planificare intra cadourile (in principiu, LEGO) de Craciun, Mos Nicolae, Paste si ziua lui. De exemplu, cadourile din luna Decembrie incep sa fie cumparate din octombrie. Dar avem si neprevazute, zile de nastere ale colegilor, dorinte aparute pe moment. Pe ele le traim in acel moment fara sa planificam nimic. Sa nu credeti ca totul este asa, planificat. Nici pe departe.

Dar nu stiu cum am ajuns sa vorbesc despre planificare cand subiectul era Black(Out) Friday. Probabil pentru ca simt ca in aceasta perioada se cumpara mult si prost. Se cumpara la impuls fara sa avem nevoie neaprat de acel ceva.

Si, sa fim seriosi…care a fost reducerea maxima pe care ati obtinut-o de orice Black Friday din aceasta luna? Eu nu am vazut nimic care sa merite, redus cu mai mult de 20%…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.