Cum sa fii productiv cand lucrezi de acasa

Acest articol este valabil pentru cei care nu au cel putin un copil, mare sau mic, pe care trebuie sa il verifice sau caruia trebuie sa ii organizeze si lui timpul in fiecare zi. Altfel, va trebui sa jonglati intre treaba voastra si treaba copiilor. Oricum, eu m-am intalnit cu mai multe situatii neprevazute care m-au distras de la lucru. Astfel, am ajuns la concluzia ca e mai important sa muncesti mai putin dar in timpul acela sa fii productiv, iar acest lucru se poate obtine in baza unui singur lucru: puterea de concentrare. Exact.

In acest moment puterea de concentrare este una dintre abilitatile de baza pentru a fi productivi cand lucram de acasa. Iar din concentrare rezulta o mai buna productivitate si creativitate.

4 pasi simpli pentru cresterea productivitatii

Mai jos va spun despre patru pasi simpli care sa va ajute sa va cresteti productivitatea:

  1. Controleaza lucrurile carora le acorzi atentie. Incearca sa nu mai reactionezi la perturbarile din jurul tau si sa controlezi reactiile astfel incat sa reactionezi doar la lucrurile importante/ urgente.
  2. Incearca sa inaintezi putin cate putin. Acorda timp actiunilor care iti permit sa avansezi
  3. Nu te lasa distras de factori externi. Nu verifica notificarile si retelele de socializare din 10 in 10 minute. Acorda-ti un timp dimineata si intr-un alt moment al zilei pentru asta. De doua ori pe zi este mai mult decat suficient.
  4. Odata ce ti-ai propus un program si ti-ai organizat saptamana de lucru, respecta programul facut.

Incerc sa detaliez fiecare pas mai jos:

  1. Controlul lucrurilor la care reactionezi

Identifica factorii care te motiveaza si factorii perturbatori

In primul rand trebuie sa intelegi ceea ce te motiveaza. In principal motivatia principala a tuturor este sa diminuam sentimentul de discomfort sau de durere insa unele metode prin care facem acest lucru nu sunt neaparat benefice si pot crea dependenta. Dupa ce iti gasesti motivatia trebuie sa intelegi ceea ce te distrage cu adevarat de la a fi productiv.

Incearca sa notezi undeva ce factori te-au distras in fiecare zi. Dupa un timp s-ar putea sa gasesti niste puncte comune. Analizeaza cu atentie toate acestea inainte de a trage o concluzie.

Schimba modul in care vezi un task

Acum, sa spunem ca ai un task si stii deja ceea ce te motiveaza si ceea ce te distrage. Poti sa te folosesti de aceste lucruri pentru a vedea task-ul respectiv dintr-o alta perspectiva, il poti face mai interesant adaugand cateva variabile sau percepandu-l ca pe un joc. Daca e un task plictisitor cauta sa acorzi o atentie sporita detaliilor. S-ar putea sa afli lucruri noi.

Poarta un dialog cinstit cu tine

Vointa este un instrument nelimitat aflat la indemana tuturor. Trebuie doar sa iti controlezi parerile negative despre tine si sa te adresezi tie ca si cum ai vorbi cu cel mai bun prieten. Incurajeaza-te, iarta-ti micile scapari si acorda-ti o a doua sansa.

2. Avanseaza putin cate putin

Planifica

  • Planifica-ti macare doua-trei zile in avans. Nu planifica doar activitatile de birou. Gandeste-te la ceea ce vrei sa obtii in fiecare zi, la cum vrei sa obtii acel lucru.
  • Ia in considerare si timpul alocat familiei sau activitatilor casnice.
  • Poti rafina/ adapta programul insa trebuie sa il respecti.

Controleaza ceea ce faci

  • Poti contola ceea ce faci nu neaprat ceea ce rezulta. Lasa-ti timp pentru tine personal astfel incat sa fii pregatiti pentru o noua activitate.
  • Apuca-te de treaba la ora programata chiar daca nu prea ai chef
  • Concentreaza-te pe timpul alocat nu pe rezultat

Planifica timpul personal

  • Planifica timpul alocat celor dragi
  • Include in calendar activitatile casnice, astfel poti vedea mai bine cum iti poti imparti timpul de lucru si cel personal

Planifica timpul de lucru impreuna cu colegii

  • Fa-ti timp pentru a planifica lucrul impreuna cu colegii astfel incat sa nu apara intarzieri sau perturbari.
  • Sincronizeaza-ti programul atunci cand este nevoie sau la o perioada de timp.

3. Controleaza factorii externi

E-mail

Redu timpul petrecut cu trimiterea email-urilor. Planifica un timp in care raspunzi si trimiti e-mail-uri. Pune etichete la emailurile la care astepti raspuns. Respecta acest timp.

Chat

  • Planifica o perioada din zi in care verifici mesajele si notificarile. De doua ori pe zi e mai mult decat suficient.

Intalniri on-line

  • Este mai dificil aici pentru ca stabilirea intalnirilor si agenda acestora nu depind de tine. In masura in care poti influenta sau esti chiar t organizator atunci este bine sa ai o agenda inainte si sa incerci sa limitezi numarul de persoane din intalniri astfel incat sa fiti orientati catre rezolvarea problemelor.

Smartphone

  • Nu strica sa incerci o curatenie generala in telefon, sa stergi aplicatiile pe care nu le-ai mai folosit de cel putin un an. Atunci cand lucrezi recomand sa ai langa tine doar telefonul de birou pe care sa nu ai instalatae jocuri sau aplicatii care sa iti distraga atentia.
  • Personalizeaza notificarile aplicatiilor astfel incat sa nu fii distras.

Laptop/ Desktop

  • La fel ca in cazul telefonului, verifica si modifica setarile notificarilor.
  • Nu strica nici putina ordine in fisiere.

Articolele online

  • Incearca sa nu fii distras de articolele online in timp ce lucrezi. Salveaza-le pentru mai tarziu si citeste-le pe telefon.
  • Poti asculta podcast-uri cand lucrezi.

4. Respectarea programului

Incearca sa lucrezi in acelasi timp cu altcineva. De exemplu partenerul sau partenera, daca este acasa cu tine.

Daca nu simti ca vrei sa te apuci de un task incearca sa iti alegi un obiectiv pe termen scurt sau usor de indeplinit. Propune-ti o data la care sa termini respectivul task. Poti sa te gandesti ca este un joc astfel incat daca nu termini task-ul vei plati ceva (de exemplu nu mai mananci ciocolata o saptamana sau cheltuiesti mai putin timp de o saptamana).

Propune-ti sa te concentrezi

  • Propune-ti sa fii o persoana noua, care se poate concentra si nu este distras/ distrasa de la treaba.
  • Fa-ti un ritual din planificare si creaza-ti ritualuri inainte de a incepe lucrul si dupa terminarea acestuia.
  • Delimiteaza timpul de lucru de cel personal
  • Vorbeste si cu ceilalti despre schimbarile propuse si cum reusesti sa le implementezi cu succes. Comunicarea te ajuta sa iti mentii obiectivele si sa avansezi dar si sa gasesti mai uros solutii in depasirea posibilelor obstacole.

Cred ca acest articol te va ajuta sa te organizezi mai bine si sa fii mai productiv cand lucrezi de acasa. Cu siguranta te va ajuta si in plan personal.

Daca ti s-a parut util acest articol, astept comentariile tale.

One thought on “Cum sa fii productiv cand lucrezi de acasa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.