Cum sa iti organizezi spatiul si timpul de lucru cand lucrezi de acasa

Se face deja o luna de cand lucrez de acasa. O luna de cand ceasul nu a mai sunat de dimineata si nu m-am mai grabit sa ma imbrac, sa ma machiez si sa fug la birou. In primele doua saptamani am plutit in deriva. Nu intelegeam ce mi se intampla, ce trebuie sa fac. Dintr-o data trebuia sa gestionez atat timupl meu cat si timpul copilului legat de cat se joaca pe PS, cand isi face temele, cand face sport si cand si ce mananca. Nu semana deloc cu lucrul de acasa din vremurile bune.

Acum o sa va povestesc putin despre conditiile minime de indeplinit atunci cand lucrati de acasa. Probabil ca deja v-ati prins si voi cum sta treaba insa e ok sa va reamintiti.

Spatiul de lucru

Este important sa fie un spatiu special departajat de celelalte locuri din casa. Nu recomand canapea, fotoliu si in niciun caz, patul.

Camera trebuie sa fie suficient de luminoasa si aerisita. Ganditi-va ca la birou aveati aceste conditii deci si acasa trebuie sa aveti conditii optime de lucru.

Spatiul din jurul zonei de lucru ar trebui sa fie curat, liber. Cel mult, pe langa agenda si pix, cana de cafea/ ceai si telefoanele mobile. Nu amestecati zona de lucru cu zona de mancat sau de relaxare.

Pregatirea pentru o noua zi

Ar trebui sa ne consideram, totusi, norocosi ca inca lucram (indiferent de unde) in conditiile in care o multime de oameni au intrat in somaj tehnic sau si-au pierdut definitiv sau temporar locul de munca. In plus, sa ai o activitate recurenta si un program este mult mai bine decat sa te invarti prin casa fara niciun scop sau mai rau. sa stai sa te uiti la TV sau sa citesti toate prostiile de pe retelele de socializare.

Pregatirea pentru o noua zi de lucru ar trebui sa conste, in primul rand, in schimbatul pijamalei in niste haine (comode) dar casual. Apoi ar trebui sa urmeze ingrijirea de dimineata, machiajul (pentru domnisoare si doamne), micul dejun. La fel ca ritualul de baie seara pentru bebelusi, pregatirea de dimineata are efect pozitiv asura creierului si va veti simti motivati si pregatiti pentru o noua zi.

Planificarea timpului de lucru

Urmeaza organizarea zilei pe task-uri si ore, in functie de importanta si urgente. Poate voi trata acest subiect in detaliu intr-un articol viitor.

Ideea este sa incercati sa planificati mai intai cate o zi de lucru iar dupa ce va obisnuiti cu planificarea sa incercaști sa planificati in avans cateva zile.

Cand planificati tineti cont si de programul celor din jurul vostru, de orele de masa si timpul pentru gatit. Puteti tine cont inclusiv de orele in care stiti ca sunteti mai productivi. Nu trebuie sa incepeti sa lucrati de dimineata daca voi stiti ca lucrati mai bine de la 12 sau de la 14. Important este sa va prezentati in spatiul de lucru la ora la care v-ati propus.

Foarte important in motivatia respectarii programului vostru este urmatorul lucru: ideea este sa avansati in fiecare zi cate putin in task-urile la care lucrati. Nu va propuneti tinte imposibil de atins sau rezolvarea unor task-uri intr-un timp record. Pentru ca daca nu veti reusi veti fi demotivati sau mai rau, veti incepe sa amanati unele task-uri in favoarea unor activitati mai putin productive (scroll pe telefon, citirea notificarilor, curatenie in pozele de pe telefon).

S-ar putea sa fie mai greu la inceput, insa cel mai important este sa te prezinti in spatiul de lucru la ora programata. De aici depinde de tine sa iti planifici si sa iti urmaresti task-urile.

Poti folosi tool-uri de planificare sau le poti trece cu pixul pe agenda, pe zile sau pe proiecte, cum iti este mai usor.

Am observat, totusi, ca in zilele cand lucram de acasa, fara sa fiu obligata, eram mult mai productiva. Deci, am putea profita sa fim mai productivi, sa avansam idei noi, sa aducem imbunatatiri proiectelor existente sau proiectelor amanate ce vor fi pornite ulterior crizei.

Voi cum v-ati adaptat noului mod de lucru?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.