Sfaturi despre cum sa ne pastram sanatatea mentala cand distantarea fizica este necesara.
Numarul celor izolati este enorm si continua sa creasca la nivelul intregii planete dar si in tara noastra. COVID-19 nu este singura amenintare la adresa sanatatii noastre ca indivizi. Al doilea lucru care ar trebui sa ne ingrijoreze este singuratatea.
Exista o multime de studii care au aratat ca singuratatea nu este buna pentru noi, ca afecteaza atat corpul cat si mintea. Chiar si inainte de COVID-19 lumea era afectata de singuratate. Astazi, cu atat mai mult, trebuie sa gasim resurse pentru a nu fi afectati de aceasta. Iar daca pentru a ne proteja de COVID-19 trebuie sa stam izolati si sa evitam apropierea fizica, pentru a scapa de singuratate trebuie sa facem exact opusul.
Cum socializam in vremea COVID-19?
Faptul ca citesti acest articol este unul dintre raspunsuri. Exact! Tehnologia si retelele de socializare sunt cele care ne vor ajuta sa nu fim singuri. Stiu ca acestea au fost mult blamate inaintea pandemiei insa o cercetare recenta a Harvard T. H. Chan School of Public Health arata ca nu conteaza cat de mult folosesti retelele de socializare și conteaza cum le folosesti.
Dezvoltarea unor obiceiuri digitale “bune” care sa ajute la crearea si pastrarea legaturilor intre oameni pare ca este singura solutie in acest moment.
Este necesar sa stabilesti si sa pui in practica obiceiuri sanatoase de folosire a tehnologiei si a retelelor de socializare.
Iata cateva sfaturi despre cum poti face pasi importanti in evitarea sentimentului de singuratate care ne poate incerca pe toti la un moment dat.
FATA in FATA
Stabileste legaturi fata in fata. Conexiunile vizuale, mimica, gesturile, limbajul corpului sunt elemente care ajuta la stabilirea unor legaturi intre persoane. Obisnuieste-te sa apelezi video in loc de audio. Poti organiza evenimente virtuale cum ar fi cluburi de lectura sau o ora cu cativa prieteni in care sa vorbiti si de ce nu, sa beti o cafea virtuala impreuna.
Fii dragut cu ceilalti pe retelele de socializare
Este cunoscut faptul ca nivelul de dopamina creste atunci cand primim like-uri insa nu multi stim ca efectul acesteia dureaza mai mult si este mai intens atunci cand primim comment-uri sau mesaje directe si e-mailuri. Asa ca data viitoare cand esti pe retelele de socializare, pe lanag like, trimite un mesaj cuiva, un email. Poti trimite aprecieri, cuvinte dragute, de incurajare. Cu totii avem nevoie, in aceste momente.
Ai grija de comunitatea ta virtuala!
Baza crearii unei legaturi este faptul ca avem ceva in comun. Oamenii sunt uniti de pasiuni, idei si, mai ales, de probleme. Indiferent de ceea ce te framanta, cu siguranta vei gasi o comunitate de oameni care sa te sprijine si unde iti poti expune ideile, pasiunile sau problemele. Exista inclusiv grupuri de suport pentru tinerele mamici sau pentru persoanele cu boli rare. Foloseste toate aceste comunitati pentru a crea legaturi, pentru a comunica si pentru a te ajuta pe tine si pe ceilalti.
Intareste-ti relatiile sau fa-ti altele noi!
Acestea sunt cele doua optiuni pe care le ai pentru a evita/ depasi sentimentul de singuratate. Fie iti cultivi relatiile deja existente, fie iti creezi altele. Ia legatura cu un prieten vechi sau cineva din familie, cu care nu ai vorbit demult.
Foloseste instrumente de comunicare
Sunt o multime de instrumente gratuite sau platite pe care le poti folosi pentru a comunica. Si nu ma refer doar la cele folosite pentru lucrul de acasa (ZOOM, Skype, Teams) dar inclusiv Whatsup si retelele de socializare cunoscute sunt instrumente care ne pot ajuta sa reluam legaturi sau sa ne cream altele noi.
Pandemia ne tine departe unii de ceilalti doar fizic insa avem instrumentele, cunostintele si tehnologia necesara pentru a nu fi singuri.
Multumesc, Andreea, instructiv articolul, asteptam si altele. Eu am gasit ceva asemanator: https://jeffshore.com/2020/03/maintaining-a-strong-sales-mindset-during-social-distancing/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=Blog&utm_term=creation&utm_content=4+Social+Distancing+Tips+for+Salespeople&fbclid=IwAR2r-nT-OT1l2g6Bf4PME2TNwuwzV0Fhl5YisGk1ocsdmeXwWIJVZtnOjBU
Multumesc, Viorel!