Nici nu stiu cum sa incep sa va spun. Cand a inceput totul ma gandeam ca e floare la ureche, avusesem si alte zile in care lucrasem de acasa si culmea, eram mai productiva. Dupa o saptamana haos. Teme online, cursuri online, sport online, PS non-stop, conferinte pe whats-up toata ziua cu prietenii si Fortnite.
Cred ca in doua zile am invatat pasiv toate tipurile de arme existente inclusiv limbajul de gamer/ youtuber. Momentul iluminarii a venit intr-o zi cand ma concentram la un proiect si, efectiv, am sarit de pe scaun din cauza tipetelor din conferinta de gaming.
Asa ca am decis, pe langa planificarea mea zilnica, sa planific si programul lui fii-miu.
Cum sa incepi sa planifici activitatile copilului
In cazul in care ai un copil (sau mai multi) care este autodidact si ii place sa picteze si sa isi faca temele singur atunci esti un parinte fericit si lipsit de griji.
Este gresit sa crezi ca un copil de 8 – 9 -10 ani are notiuni de planificare/ organizare, el nu are nici macar notiunea timpului. De aceea trebuie sa te inarmezi cu rabdare si sa planifici!
Pregatirea planificarii
Inainte de a incepe aceasta activitate trebuie sa iti spun ca nu va fi usor. Mai intai va trebui sa urmaresti cateva zile ce face copilul tau in casa/ la ce ore mananca, la ce ora adoarme si se trezeste. Apoi trebuie sa tii cont de orele online si de cursurile online – poate de la 1 iunie vor incepe sa faca sport in aer liber si atunci va trebui sa tii cont si de deplasarile catre locul antrenamentelor.
Dupa ce iei in calcul toate acestea va trebui sa impui un timp limita pentru jocuri pe PS/ telefon/ tableta inclusiv filme si desene animate. Sa spunem doua ore pe zi cu pauaza 30 de minute. Asta este partea simpla.
Partea complicata este ca, in orele tale de lucru de acasa, trebuie sa tii cont de perioadele acestea si vei deveni un fel de sperietoare, pentru ca vei aparea inainte cu 10 minute de terminarea programului anuntand alarmant:
“-Mai ai 10 minute de stat pe telefon! Pregateste-te sa inchizi si sa te apuci de citit! Astazi ai 35 de pagini! apoi urmeaza tema la romana…” si incepi sa ii insiri tot ce are in ziua aceea.
Nu este o solutie buna pentru ca il sperii. Anunta-le pe rand. Este ok sa anunti ca mai are 10 minute de joaca pe PS dar lasa-i timp intre activitati – sa bea apa, sa manance un fruct. Apoi urmeaza activitatea planificata.
Poti sa vorbesti cu el, sa ii explici ce inseamna planificarea si organizarea zilei, poti folosi calendarul sau o agenda pe post de joaca si sa lansezi un concurs – de exemplu cine respecta programul timp de x zile.
Planificarea efectiva
Poti sa incerci sa faci planificarea pe zile, in functie de activitatile prestabilite (scoala online, antrenamente sau alte cursuri online) si sa incluzi in program ora de citit, ora/ orele de teme in functie de volum si orele permise pentru activitati video. Poti include o ora de activitati distractive seara, in familie sau puteti invata un joc nou – poate rummy sau sah.
De exemplu, pentru un copil care are ore de la 11 la 12, poate avea o ora de PS de la 12 la 13, pauza de masa pana la 13:45, o ora de citit pana la 14:45 apoi iar o ora de PS pana la 15:45. De la 16:00 poate avea o ora sau doua pentru teme dupa care pot incepe antrenamentele in parc sau activitati de seara in familie.
Am mai scris despre planificare si poate te va ajuta sa citesti si acest articol.
Urmarirea planificarii
Este important sa urmaresti programul planificat si sa incerci sa il faci pe cel mic sa il respecte. Acest lucru inseamna ca vei sacrifica destul de mult din timpul tau personal pana cel mic se va obisnui cu noile reguli.
Urmareste activitatile planificate timp de una-doua saptamani, schimba-le, adapteaza-le dar asigura-te ca nu pierzi controlul si ca cel mic nu va depasi timpul alocat pentru diverse activitati si ca le va respecta si pe cele mai putin placute (ex. citit 🙂 )
Din propria experienta va spun ca nu este usor insa efortul merita. Doar incercati sa planificati!